HTTP 503 Hatası ve Çözümü

H

HTTP 503 hatası bir çok insanın karşılaşabileceği hatalardan biridir ve HTTP 400 hatası, HTTP 408 istek zaman aşımı hatası ve HTTP 500 Internet sunucu hatası gibi diğer bazı hataları gibi sık karşılaşabileceğimiz yaygın bir konudur. Sunucunuz bu hata ile karşı karşıya kaldığında web hizmetini devam ettirebilmeniz için problemi bir an evvel çözmeniz gerekir.

HTTP 503 hatası aslında web serverın o an ki durumunu bildirir durum kodudur . Ayrıca bu hata (Service Unavailable ) Hizmet kullanılamıyor olarakta bilinir. Bu soruna sebebiyet veren ana nedenlerinden biri, web sitenize anlık gelen aşırı yüklenmelerdir.Sunucuya gelen böyle ağır bir yükü hizmet veren makinenin sürdürmesi mümkün değil ise web siteniz hizmet akışını son verecektir.  Bu noktadan sonra HTTP 503 hatası alınacaktır. Örnek olarak ÖSYM’nin sınav sonuçlarını açıkladığı günlerde bu gibi hatalarla hepimiz karşılaşmışızdır. Tabi bu soruna neden olan başkaca sebeplerde vardır ki onları kısaca aşağıda sıraladım.

  • Sunucu bakımı
  • Sunucunun korsan saldırı altında olması durumu
  • Web Sunucu açıklarından kaynaklanan sebepler
  • Data transfer limitinin dolması

Aslında HTTP  503 hatasının çözümü  çokta büyük bir problem değildir. Sadece  aşağıda yazılı yönergeleri izleyerek kolayca bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Webmasterlar için Çözüm Yönergesi

HTTP  503 hatası eğer ki kısa zamanda çözülmez ise ziyaretçi trafiğini deyim yerinde ise darmadağın eder. Insanlar web sitenize erişmek istediğinde bu hatayla karşı karşıya kalırlar.Webmaster arkadaşlar için çözüm önerilerini aşağıda sıraladım. Bu üç geçerli yönteme bir göz gezdirelim.

 Uygulama Havuzu (Application Pool) Kontrol Edelim

Her web sitesi nin bir uygulama havuzu vardır. Bu yüzden uygulama havuzunın hala açık olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Kapalı ise HTTP 503 hatası verir. Bu durumda, uygulama havuzunu tekrardan başlatmak gerekir.

Uygulama Havuzunun İstek Sırasının Kontrol Edilmesi

Uygulama havuzu kapalı değilse,  istek sırasının (request queue) aşırı yüklenmeye maruz kalıp kalmadığının kontrol edilmesi gerekir. Her web sitesi istek sayısını varsayılan olarak 1000 ile sınırlandırılmıştır. Şöyle ki, web sitenize anlık 1000 kişi geldi ve sizden sitenize girme isteğinde bulundu buraya kadar sorun yok ama eğer ki aynı anda 1000 üzeri ziyaretçi giriş yapmak isterse yine http 503 hatası ile karşı karşıya kalacaksınız demektir.Bu sorunun çözümü için ise (request queue) artırmanız gerekmektedir.

CPU Aşırı Yüklenme Kontrolü

Eğer ki web hizmeti aldığınız firma size anlık belirli bir CPU (İşlemci) kullanım yüzdesi tanımladı ve siz bu yüzdeyi geçti iseniz işlemlerin tamamlanması biraz vakit alacağından genelde Uygulama havuzu kendini kapatır. Çözüm için uygulama havuzunu yeniden başlatmanız yeterli olacaktır.

Web Site Ziyaretçileri İçin Çözüm Önerileri

Yukarıda webmaster arkadaşlar için çözüm önerileri sunduk şimdi sıra ziyaretçilerde.

Diyelim ki bir web sitesine erişmek istediniz ve karşınıza HTTP 503 Hatası geldi. Bu durumda yapmanız gereken;  Öncelikli olarak ağ ayarlarınızı kontrol etmek olsun.  Ayrıca ilgili web sayfasını yenileyerek ya da tarayıcınızı tekrar başlatarak da sorununun çözümü hususunda yol kat edebilirsiniz.Çok nadir durumlarda ise web sitesinin kullandığınız tarayıcı ile de problemleri olabilir bu sebepten farklı bir tarayıcı kullanarakta soruna çözüm getirebilirsiniz.

Yukarıda yazılı iki seçeneğide denediniz ve bir sonuca ulaşamadınız. Artık sitesinin yöneticisine başvurma vakti gelmiş demektir. Varsa imkan site yöneticisine mail vs. gibi bir yol ile ulaşıp sorun hakkında kendisini bilgilendirip sorunun çözümünü beklemek en doğru yol olacaktır.

Yazar hakkında

Murat Dinç

Bozuktus.com, sistemgereksinimleri.net, klavyer.com sitelerinin kurucusu, muratdinc.com'da kişisel blog yazarı, codex.dincmedya.com.tr coder, seo.muratdinc.com'da SEO uzmanı.

1 yorum

  • Paylaşımınız çok güzel teşekkür ederim, sitenizdeki farklı birkaç makaleye daha baktım, gerçekten özenerek yazıyorsunuz.